úvod - média - rozhovory - Evropská unie udělila chráněné označení loveckému salámu a špekáčkům

Evropská unie udělila chráněné označení loveckému salámu a špekáčkům

TV Nova | 22.2.2011

Petr SUCHOŇ, redaktor
--------------------
Evropská unie udělila chráněné označení loveckému salámu a špekáčkům z České republiky a Slovenska. I přesto však názvy těchto tradičních pochoutek budou moci používat i výrobci v jiných zemích.

Mikuláš KLANG, redaktor
--------------------
Výrobci špekáčků a loveckého salámu uspěli u Evropské komise se žádostí o udělení chráněného označení. Výrobky tak odteď budou takzvanými zaručenými tradičními specialitami.

Jaromír KLOUD, Svaz zpracovatelů masa
--------------------
Ten proces je poměrně náročný a zdlouhavý. My jsme začali ty výrobky připravovat před třemi lety.

Mikuláš KLANG, redaktor
--------------------
Unijní ochrana ale neznamená, že by tyto uzeniny mohly být vyráběny pouze v České republice. Zkratka TSG totiž zaručuje jen tradiční způsob výroby a složení. V případě špekáčků to znamená, že v nich bude alespoň 56 % hovězího a vepřového masa. Obejít se pak budou muset například bez sóji.

Jan BŘEZINA, europoslanec
--------------------
Pro spotřebitele to může přinést zlepšení kvality.

Mikuláš KLANG, redaktor
--------------------
Rozhodnutí se týká pouze těch produktů, které budou používat unijní logo. Špekáčky tak kromě zahraničních výrobců budou moci nadále vyrábět například i drůbežáři. U chráněných produktů se ale kromě kvality zvedne i cena.

Jaromír KLOUD, Svaz zpracovatelů masa
--------------------
To zvýšení ceny může být řádově 20 korun na kilo.

Mikuláš KLANG, redaktor
--------------------
Jednu ze tří evropských ochranných známek už dříve získaly desítky českých produktů, mezi nimi třeba budějovické pivo nebo Mariánskolázeňské oplatky. Mikuláš Klang, televize Nova.

 
GALERIE
Evropský parlament | EPP